Egypt - desember 2005

 

Høsten 2005 var det absolutt behov for en tur til varmere strøk. Det var kaldt og det satte inne en lengre kuldeperiode i slutten av november. Vi fant oss noen billige biletter til Hurghada i midten av desember og på tur vi dro. Vi var heldige med hotellet - for vi endte på Grand Hotell.

 

Når du reiser til Egypt er det lurt å ta med følgende ting: desinfiserende servietter e.l. Bruk dette på bestikk og til å vaske hendene når du har tatt i noe. Pengesedlene er veldig møkkete og det var ubehagelig å ta på dem. Ha bestandig noen sedler i lommen, for alt koster penger. Ikke mye, men har du ikke penger så sliter du. Du kan betale i US dollar og mange foretrekker det. Gi tips på hotellet - og legg noen sedler i sengen når du forlater rommet første dagen. Da får du et fint og reint rom under hele oppholdet. Ikke kast bort penger på suvenirer for du kan faktisk kjøpe de samme tingene på flyplassen til en billig penge. Du slipper da å bli lurt (eller forsøkt lurt - for det var noe de fleste prøvde på hele tiden. Du er kun en pengeseddel for dem...). Taxi fungerer på en helt annen måte her. De kjører rundt i minibusser og fløyter for å få din oppmerksomhet. Hvis du tar taxi husk å avtale pris for turen i forkant og understrek hvilken valuta du mener! Sier du bare 120 kan turen koste deg 120 dollar og ikke 120 egyptiske pund. Og ikke minst - si at det er taxi du skal ta. Minibussene fungerer både som buss og som taxi. Det er billigst med bussvarianten, men de kjører rundt og rundt for å fylle opp bussen før de kjører deg avgårde. Det kan bli en lang tur..... Jeg anbefaler også at du tar med deg mageregulerende medisin. Kulltabeletter e.l. Vi ble ikke dårlige, men det var flere som ble det.

Bilde tatt fra balkongen på rommet vårt og inn i bakgården til hotellet. Første dagen gikk vi en liten runde i nærområdet til hotellet. Ikke spesielt vakkert, men stor forandring fra Oslo i desember.

Hotellet disponerte sitt eget strandområde som var avskjermet for de lokale. Det var væpnede politifolk stasjonert i og omkring hotellene.

Vi er på vei til Luxor og har stoppet på en oppsamlingsplass. Hit kommer alle bussene som skal til Luxor med turister for å kjøre i konvoi. Det var væpnede vakter i biler først i konvoien, midt i og bakerst. Problemet var at alle bussene ønsket å ligge fremst i konvoien. Dette medførte at vi til tider kjørte tre busser i bredden på veiene og det var ikke bare på rette strekninger....

Det var ikke mange stoppene underveis til Luxor. Politiet hadde stengt alle veiene som gikk inn på hovedveien for å slippe konvoien raskt frem. Dette var kanskje ikke det hyggeligste området for turister?

Luxor kan vel vanskelig kalles for pen. Bildet er tatt fra hotellrommet.

Vi var 3 dager i Luxor og jeg kan bare anbefale en slik reise. Vi er nå kommet til Karnak tempelet like utenfor Luxor.

Mens vi var i Luxor ble det også tid til å dra på båttur på Nilen. En deilig avveklsing fra masingen om penger og forsøk på å bli fralurt penger.

Hvis jeg noen gang skal tilbake til Egypt, blir det for å reise på Nilen.

Det er blitt ettermiddag og solen begynner å bli lav. 

Solnedgang på Nilen. Når solen er gått ned går vår reise til Luxortempelet.

De fleste reiseselskapene har nok lagt turen til Luxortempelet etter at solen har gått ned.

Det er ikke så enkelt å få tatt fine bilder når det er mørket, men på et vis går det.

Amenhoteps søylegang.

Ramesses II inne i tempelet.

Bildet er tatt fra hotellet hvor vi bodde i Luxor og i det fjerne ser du Kongenes dal. Dit skulle vi neste dag og det er et sted som vi kan anbefale å dra til.

På vår ferd til Kongenes Dal reiser du forbi disse to gigantiske statuene.

Ved Nilen var det grønt og fruktbart, men du skulle ikke så veldig langt fra Nilen før det var kun sand og stein.

Vi er kommet til Kongenes Dal. Stedet ble kanskje valgt som gravsted pga den naturlige pyramiden som fjellet i bakgrunnen er formet som. Før vi kom hit ble vi advart av guiden: IKKE lever kamera e.l. til vaktene som står utenfor gravene. Det er ikke forbudt å ta med kamera ned i gravene, men vaktene ønsker å slå kloa i ditt kamera. Det skjedde at turister som ga fra seg kameraet fikk tilbake et gammelt ubrukelig kamera - og hva gjør du da?

 

Og en annen ting; det jobber kun menn her. Dette innebærer at dametoalettene ikke blir rengjort, for menn har ikke adgang der. Gå på do før du reiser hit.

Oversikt over hvor de ulike gravene er i Kongenes dal.

Den naturlige pyramiden sett fra en litt annen vinkel. De første gravene ligger til høyre i bildet.

Det var en jevn strøm av turister selv i desember. Temperaturen er noe over 20 grader i solen, men ikke så veldig varmt i skyggen. Det er heldigvis ganske tidlig på dagen så vi sliter ikke i varmen.

I Kongenes dal er det utgravninger hele tiden og de finner ting hele tiden. Politiet vokter derfor området og bruker stiene rundt dalen til å holde vakt.

Etter Kongenes dal dro vi til Dronningenes dal. I Dronningenes Dal ble det stort sett begravd dronninger og prinser, men også adelsmenn og arbeidere har sin egen nekropol. Alle gravene er over 3000 år gamle, men fargene er så klare som det var i går at maleren forlot sitt penselstrøk. Den vakreste graven tilhører Nefertari – Ramses 2.’s favoritthustru.

 

På bildet ser du terassetempelet til den kvinnelige faraoen Hatshepsut. På steinveggene i tempelet er verdens eldste reiseskildring i bilder av hennes ekspedisjon til landet Punt. Dette er et flott område, men godt bevoktet pga en terrorhandling som skjedde her noen år tilbake da tyske turister ble drept her.

Bilde tatt mot gravene.

Vi står nå oppe ved tempelet og ser mot Luxor.

Dronning Hatshepsut. Egypts første kvinnelige farao. Legg merke til at hun har skjegg på statuen.

Bildet tatt fra tempelet mot gravene.

Vi drar fra tempelet og passerer noen geiter på veien.

Det er blitt 18 desember og vi er ute på Nilen igjen. Turistbåtene ligger på rad og rekke ved kaien i Luxor.

Vårt opphold går mot slutten. Etter Luxor reiser vi tilbake til Hurghada hvor vi bruker de siste to dagene på stranden for å kose oss i solen.

 

I Oslo er det 20 minusgrader og vi har 20 plussgrader på dagtid. På kvelden kunne temperaturen krype ned mot 6-7 grader og det var en smule kjølig. Temperaturen på dagen var fin og jeg tror vi hadde opp mot 26 grader i Luxor på det meste.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use