Italia mai 2010

Etter en våt og kald start på mai her i Oslo, gledet vi oss stort til å reise til Italia hvor i skulle være i en uke.  Avreisedagen var 15.mai og målet i første omgang var Bologna. Vi hadde booket 1 natt på Best Western Hotel, ikke langt unna sentrum. Hotellet var helt ok. Ikke så mye å skryte av, men heller ikke noe å klage på.

I og med at det regnet hele kvelden mens vi var i byen, fikk vi ikke det helt store inntrykket av byen. Vi ruslet litt rundt og tittet på livet, men lot oss ikke rive med. Vi hadde forsåvidt ikke planlagt de helt store aktivitetene denne dagen, for målet vårt i første omgang var Montepulciano i Toscana.  

16 mai satte vi oss på toget fra Bologna til Chiuso og deretter med buss til Montepulciano. I og med at sykkelløpet Italia rundt var kommet til regionen denne dagen, var det ikke mange busser som gikk. Vi praiet derfor en taxi utenfor togstasjonen som kjørte oss til Montepulciano. Taxituren kostet oss ca 35 euro, men det var tross alt bedre å bruke noen ekstra kroner på transport enn å sitte i Pienza og vente på at en buss skulle dukke opp.

Toscana er vakker og det er mange overnattingssteder å velge mellom , men jeg hadde ikke ventet at det skulle være 14 grader og regn i midten av mai. Vi hadde booket overnatting for 4 netter rett utenfor Montepulciano på en trivelig vingård. Gården heter Nobile (Azienda Agraria NOBILE) og må vel best kunne beskrives som fantastisk.

Vår leilighet var i førsteetasjen og hadde egen uteplass med utsikt opp til Montepulciano. Leiligheten var nyoppusset og fin. Hele eiendommen var i bunn og grunn i godt hold. De produserte olivenolje og lagde sin egen vin, men den skal vi ikke teste før vi har flyttet ut til Ås til høsten.

Frokost er inkludert i prisen, men den italienske frokosten er ikke noe å trakte etter…. Hvitt brød og mye søtsaker. Vi spiste frokost der hver dag pga at vi ikke gadd lage vår egen. Vi skal derfor ikke klage på frokosten, kun konstantere at den avviker stort fra vår frokost.

Vertskapet på Nobile var veldig hyggelige. Vi snakket ikke Italiensk og de snakket ikke Engelsk. På tross av dette klarte vi å kommunisere på et vis og de var hele tiden klare til å hjelpe oss hvis det var noe.

Hvis det er noe jeg vil anbefale at vertskapet gjør noe med, må det være sengen. Det kan godt være at det er nok med en ny overmadrass for at sengen skal bli god, men slik den er i dag, er den ikke lagd for alt for mange netter. Det kan jo være at det er ryggen min som er problemet, men det er nå engang sånn at sengen er et svært viktig møbel for meg…. 

Rådhuset i Montepulciano ligger midt i byen og var essensiell i innspillingen av ”New Moon” i 2009. Du vil derfor se at svært mange av de lokale serveringsstedene og butikkene selger suvenirer m.m. fra innspillingen. Antallet amerikanske turister er stort og til tider hører du nesten bare amerikanere i byen. Disse virket svært oppspilt over at New Moon hadde blitt spilt inn i denne byen….

 

Du kan forøvrig kjøpe en bilett for å komme deg opp på taket av rådhuset. Du får en rimelig god utsikt over byen og områdene rundt hvis du velger å gjøre det.

Bilde fra torget ved rådhuset.

Byen ligger på en høyde og husene ligger tett i tett. Gatene er smale og det er nesten ufattelig at de kjører rutebusser igjennom byen.

Maten i Italia hadde vi hørt skulle være god, men at vi burde være obs på turistfellene. Madammen hadde derfor gjort noe research før vi dro for at vi skulle være sikret at vi fikk god mat. Min suverene favoritt er La Grotta som ligger litt nedenfor byen ved San Biagio kirken. Vi spiste en særdeles god lunsj der en av dagene og en utsøkt middag en av kveldene. Vær obs på at i helgene bør du bestille bord i forkant, for det kan være mye folk der.

Som seg hør og bør får du servert en liten smakebit mens du venter på middagen.

Madammens soleklare favoritt er nok Osteria Acquacheta . Plassen kan ikke på noen som helst måte sammenlignes med La Grotta når det gjelder atmosfære, for de er to helt forskjellige verdener. Begge stedene er fabelaktige, men på hver sin måte. Her får du servert T-bone steak av en annen verden. IKKE spis noe før du drar hit, for du vil trenge all plassen du har i magesekken (og litt til). Jeg tror at gjennomsnittlig størrelse på kjøttstykket er 1,2 kg – og den serveres ikke gjennomstekt hvis du tror det. Det er vanlig å bestille forrett og annet tilbehør i tillegg til kjøttet, for du får ikke servert en middag som i Norge med poteter og grønnsaker attåt…..

Hvis du skal spise middag her må du bestille bord i forkant. Selv nå i forkant av sesongen og storinnrykket av turister ble det fult med en gang. Du kan heller ikke regne med å få et eget bord, men dele et med andre gjester. Det er tross alt en del av sjarmen med stedet.

Når det gjelder turer i området, er det mangt og mye å velge mellom. Bare husk å ta med førerkortet…… Det glemte vi… Vi forsøkte oss på en sykkeltur med syklene som de hadde på Nobile Agri Turismo, men disse fungerte ikke så veldig bra hvis du skulle langt av gårde. Turistinformasjonen leier ut sykler, men de har et svært begrenset antall sykler til utleie. Det kan derfor være lurt å bestille disse dagen i forveien sånn at du er sikret å ha sykler når du skal ut på tur.

Bile fra nabobyen Montefollonico.

I løpet av de fire dagene i Toscana hadde vi kun 1 dag med sol og varme. Og da måtte vi bare komme oss ut på en litt lengre tur. Vi bestemte oss for å dra til nabobyen Montefollonico. Siden vi selvfølgeli var uten sykler og det ikke gikk busser, tok vi bena fatt. Det ble en svært lang og varm tur. Vi kan ikke klage på naturen.

På mange måter er det slik jeg hadde forventet at Toscana skulle være. Endelig fikk jeg bekreftet det… I det fjerne kan du se Montepulchiano oppe på høyden.

 

Montefollonico:

Montefollonico er mindre enn nabobyen Montepulciano, men jeg hadde ikke regnet med at den skulle gå helt i dvale mellom kl 13 og 16. Vi så bare noen eldre damer og noen turister utenfor en cafe i denne småbyen. Vi hadde gledet oss til en god lunsj på en av restaurantene i byen, men det kunne vi bare glemme. En lang og varm fottur hadde fortjent en god lunsj. Du vil vel kanskje si at vi burde ha visst at de hadde siesta – og ja det gjorde vi, men vi trodde de hadde siesta samtidig med nabobyen. Der tok vi feil

Bildet er tatt i en av hovedgatene. Ikke mange å se....

Bilde av bymuren til Montefollonico

 

 

Roma:

Etter 4 dager i Toscane reiste vi til Roma hvor vi virkelig kunne være turister. Vi hadde booket rom hos Roma Trasteverina B&B i bydelen Trastever.  Hvis du er på utkikk etter en hyggelig plass å bo, kan jeg virkelig anbefale denne plassen. Rent, pent, stille, rolig og sentralt (og ikke minst billig til Roma å være). Jeg skal ikke skrive så mye om Roma, men heller la bildene tale for seg

Hvis du har tenkt deg inn på Coloseum, bør du vurdere å kjøpe bilettene et annet sted enn rett utenfor Coloseum. Her vil du stå i kø i en time eller mer og det er ikke lurt når de selger biletter mange andre steder i området med køtid på kanskje 10 min.

I Roma er det mange flotte fontener. Denne ligger på Piaza Navone. Første dagen var litt overskyet, men varmt og fint var det.

Vi er nå inne i Pantheon og jeg har latt meg fasinere av gulvet. Pantheon er et av de best bevarte bygningene fra keisertiden og er trolig bygd av Hadrian i år 120. Hvis du skal til Roma, bør du få med deg denne bygningen. Døren inn i Pantheon er den samme som stod der på Hadrians tid. Det er ikke vanskelig å drømme seg bort her.

Det er blitt 21 mai og det er relativt tidlig på morgenen. Vi krysser nå elven Tiber.

Sommerminner.Com © 2010 -2012 • Privacy Policy • Terms of Use