Sommer 1996 - Sulis på sitt beste

 

Sommeren 1996 dro jeg og en barndomskompis på tur til Sulis, ikke langt fra Bodø. Vi planla å være ei uke på fjellet - og sjeldent har det vært så varmt og fint ei uke i strekk 900 meter over havet.

Turkart for Sulitjelma

 

Vi parkerte like ved Balvannet og siktet oss inn mot svenskegrensen og Ballek. Vi hadde ikke et definert mål for turen - vi skulle bare fiske så mye som mulig. Og fisking ble det. Hvis du tar turen opp til Balvannet i dag (2012), vil du finne en hytte satt opp av Statsskog med brosjyrer og kart over turmuligheter i området.

Eirik kontrollerer kartet. Kjekt å vite at man er på rett vei...

Balvannet i bakgrunnen. Det er slak stigning inn mot svenskegrensen så det er ikke en tung tur. Det kan være vått i området, men da vi var der, var det tørt. Svært tørt.

I bakgrunnen ligger Nuorttasavllo (Nordre Saulo). Grensen mellom Norge og Sverige går nesten på høyeste punktet.

Vi har lagt oss til rette ved et lite vann på ca 900 meters høyde. Det er varmt. Og det er ikke en mygg å se. Ytterteltet har vi droppet. I løpet av uken kom det ikke en mm med nedbør.

Som seg hør og bør, har vi med en flaske whiskey. Det er et must på slike turer.

Vi har tatt pause i fiskingen og har lagt i vei for å "erobre" Ballek som ligger på svensk side. Ballek ligger på 1301 moh og ser tøff ut på avstand. Vi syntes imidlertid at den så mer og mer pinglete ut jo nærmere vi kom fjellet.

Til høyre er Ballek og til venstre ligger Nordre Saulo. Gjett hvilken topp vi ville på? Den lille eller den store?

Eirik sitter på en liten hylle underet fremspring. Vi er nå på ca 1000 moh og vannet i elven er varmt. Nesten en sjokkerende opplevelse.

Vi er nå på grensen mellom Norge og Sverige.

Vi har bestemt oss for å forsøke å bestige Nordre Saulo, men vi må gi opp da vi ikke finner en sikker vei opp til toppen.

Vis Balvannet i Sulis i et større kart

På veien tilbake til leiren, finner Eirik restene av en rein. Foten hadde satt seg fast mellom noen steiner.

Et avkjølende bad...

Vi er tilbake ved Balvatnet etter en uke. Vi har levd på fisk hele tiden - og vi er sugne på noe søtt. Første stopp var derfor Sulitjelma, hvor vi shoppet sjokolade. Masse sjokolade.

Sommerminner.Com © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use