Bodø - Sommeren 2010

Sommeren 2010 kjørte vi via Sverige og nordover til Bodø. Etter noen dager i Sverige kjørte vi inn mot grensen fra Skjellefteå. Når du krysser grensen kommer du etter hvert til Junkerdalen. Man kan sannelig lure på hvordan folk klarer å bo her vinterstid, men nå om sommeren er det svært så idyllisk her. Veien endrer seg dramatisk i samme øyeblikk du krysser grensen. Ikke bare endrer den navn fra riksvei 95 til riksvei 77, standarden synker mye.

 

Heldigvis er det ikke lange strekningen før du er nede i Saltdalen og kan svinge inn på E6. Været endret seg kort tid etter at vi forlot Skjellefteå. Det ble flere skyer og temperaturen falt. 

Etter en dagsetappe på noe over 500 km kommer vi til Bodø. 

Første dagen i Bodø og været er fint. Det er litt kjølig, men ikke værre enn at vi kan gå lettkledd. Proffen har vært svært skeptisk til Lucky, men av erfaring vet vi at bare vi får gått noen turer med hundene, så roer det seg.

 

I dag er vi på vei opp på Keiservarden. Dette er en enkel og lett tur og passer for alle. Oppe på Keiservarden er det god utsikt over byen og du ser Lofoten i det fjærne – gitt at været tillater det. På veien passerer vi Kretjønna hvor vi som barn ofte campet og fisket. Det ser jeg nesten aldri nå om dagen. 

Vi er kommet opp på Keiservarden og det har begynt å skye over. Dette opplevde vi et par av dagene i Bodø. Fint vær tidlig på dagen og overskyet på kvelden. Oppe på Keiservarden er det mange ting som ligger igjen etter forsvaret fra den tiden de brukte toppen som base for luftvernbataljonen. Kanskje på tide å ta en siste ryddeøkt her?

 

Guttene, Proffen og Lucky, er ikke helt happy med å sitte i ro for å bli tatt bilde av. Jeg måtte ta noen bilder før jeg endelig fikk dem alle tre til å se på meg.

Som vanlig er vi en snartur på hytta i Valnesfjorden. På denne turen har vi med oss et vennepar og deres to smårollinger. Minstemann er jeg fadder til og han var svært fasinert av Proffen.

Jeg tror også hytten falt i smak for de to små. Vi begynte å grille pølser og sannelig begynte det ikke å regne rett etter at de første pølsene ble lagt på grillen. I all hast flytter vi alt inn og setter grillen inn under et skjermet område. Mat ble det på oss alle. Da vi var ferdige med å spise kom solen tilbake. Det kan vel ikke være tilfeldig?

Madammen står på svabergene og ser utover Valnesfjorden. Området er virkelig vakkert og det bugner av fisk i fjorden. I år er det fisket masse ørret her og litt lengre inn i fjorden nærmere Rognan, kommer det Svensker i hopetall for å fiske sild.

I det fjerne ligger Saltstraumen et annet eldorado for fiskere. På venstre side ligger Skjerstad som for noen få år siden ble en del av Bodø kommune. Hytten ligger riktignok i Fauske kommune, men det er ikke langt fra byen.

Noen som sa at det var bare dårlig vær i Bodø i sommer? Nei, det er nok ikke bare dårlig vær, men det skifter fort. Det gjelder bare å utnytte de dagene som er fine.

Små dammer er ideelle til å fiske etter rumpetroll, frosker og andre småkryp. Guttene er svært fasinert av dette og elsker å se hva som lever i dammer. Det ser også ut som om at de voksne også er interessert i å finne ut hva som lever i dammen….

Bodø har en flott skjærgård og vi drar årlig ut på tur sammen med Øyvind og Monica og deres 2 gutter. I år er ferden lagt til Bliksvær. Det var flott vær da vi dro, men det skyet over etter hvert.

 

På Bliksvær fant vi en stille plass hvor vi kunne grille og kose oss. Mens vi holdt på kom en av de lokale bort for å prate med oss. Han lurte sikkert på hva vi gjorde for noe…. Han kunne fortelle oss at det per i dag er 2 bofaste personer på Bliksvær.

Kystlaget salta vedlikeholder den gamle skolen på Bliksvær, og du kan leie den hvis du ønsker å bo noen dager ute på øya. Skjærgården utenfor Bodø kan anbefales som reisemål, bare husk å leie deg båt sånn at du kommer deg ut på havet.

 

Under vårt opphold i Bodø reiste vi til Saltstraumen, Skjerstad, Misvær og Rognan. Jeg måtte bare vise fram for min samboer hvordan det ser ut i nærområdet hvor jeg har vokst opp.

I sommer har vi spist ute nesten hver eneste dag og vi måtte selvfølgelig teste et spisested i Bodø også. Paviljongen som ligger på torget i sentrum, lokket med krepsdyrsalat. Det eneste de holdt av hva de lovet var at den var dyr. Lite kreps, mye salat - ergo krepsdyrsalat. Styr unna maten her - ventetiden er lang og sommeren er kort. Ta deg heller noe å drikke.

 

Etter ei uke i Bodø var vi klar for å dra tilbake til Oslo. Vi liker å ha noen dager hjemme i Oslo før vi skal begynne å jobbe igjen. Returen la vi gjennom Sverige via “Inlandsvegen” – RV45. Standarden er god og det er lite trafikk. I år kjørte vi strekningen Bodø – Oslo uten overnatting. Vi stoppet imidlertid flere steder langs veien for det er noen sjarmerende småsteder langs riksvei 45 som er verd å få med seg. Kjøreturen tok 18 timer  og det anbefales kanskje ikke å kjøre i ett, men vi er to om å kjøre og vi stopper med jevne mellomrom. Neste år tror jeg vi skal stoppe og overnatte på et av de småstedene vi kjører igjennom.

Vår kjørerute (motsatt vei):

Vis større kart

Vel fremme i Oslo og Proffen kan endelig falle til ro. Han elsker å kjøre bil, men følger etter meg hele tiden når vi er bortreist. Tenk om vi skulle glemme å ta han med?.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use