Tennholmen fyr sommeren 2005

 

I begynnelsen av juli 2005 var det klart for nytt fyr. I år falt valget på Tennholmen fyr utenfor Givær i Bodø kommune. Tennholmen fyr ligger på Tennholmen vest for øygruppen Givær. Fyret ble opprette 1. oktober 1901, elektrifisert i 1960 og fikk radiofyr i 1971. Fyret ble automatisert og avfolket i 2002.

 

Vi reiste i 2 grupper ut til fyret. Noen av oss tok hurtigbåten fra Bodø til Givær, mens Øyvind og Monica gikk med egen båt ut til fyret.

Turen med hurtigbåt fra Bodø går via en rekke stoppesteder før du ender opp på Givær. Du drar bl.a innom Bliksvær og Helligvær. Hvis du er på ferie i Bodø, kan du kjøpe en bilett for en rundreise til øyene utenfor Bodø. Når hurtigbåten kommer ut til øyene er det vanlig at lokalbefolkningen og sommergjestene kommer til kaien for å møte båten. Hvem vet hvem som kommer med båten i dag?

Fra Givær og ut til Tennholmen fikk vi skyss med oppsynsmannen ut til fyret. Oppsynsmannen har ansvaret for å se til at fyret er i drift, sjekke ut staker m.m.

Tennholmen fyr ligger åpent til for storhavet. Vinsjene til høyre i bildet ble brukt til å løfte opp båten til bl.a. fyrvokteren. Oppsynsmannen som vi fikk skyss med kunne berette om at de til og med løftet opp båtene i svært høye bølger. det gjaldt å komme inn på en bølgetopp og bli hektet på kroken. Deretter ville båten bli vinsjet enda høyere opp slik at neste bølge ikke nådde båten.

Det er mange kilo med mat og drikke som skal bæres opp til fyret. Vi er som vanlig heldig med været. Solen skinner og temperaturen er godt over 20 grader. I bakgrunnen kan du skimte Lofotveggen.

Tennholmen fyr er ikke av de største, men bygningene var i imponerende stand. Fyret ble avfolket tre år før vi tok turen ut dit, men det så ut som om at fyrvokteren hadde forlatt fyret samme dag og var ventet tilbake med det første.

Etter at vi hadde startet opp dieselagregatet var det tid for å gå opp i lykten for å få et overblikk over området. Noen holmer og skjær rundt fyret, men ellers bare åpent hav.

Fyrvokterne og deres familier brukte å ha ei ku eller to ute på fyret. De mindre holmene i nærheten til fyret ble brukt til å sanke gress m.m.

Bildet er tatt fra lykten og ned i "bakgården" til fyret. Døren du ser på bildet er inn til agregatet. Inne i det skjermede området var det sikkert lunt og stille når været var ille.

Nesten alle fyrstasjonene gjorde værobservasjoner for metrologisk institutt. Ikke langt unna denne posten hadde havørnen et reir med flere unger. Disse kunne vi følge med på fra kjøkkenvinduet.

Bildet er tatt med telelinse for ikke å forstyrre reiret.

Fabelaktig utsikt fra tårnet!

Det er blitt kveld og Miguel koser seg med ei øl og nyter utsikten.

Tennholmen fyr - midnattsol

Ute på Tennholmen er det et yrende fugleliv.

Øyvind og Monica har kommet fram til fyret. De har gått med sin egen lille båt fra Bodø og ut til Tennholmen fyr. 4 hk - så de brukte en stund.

Det er dag 2 på fyret og været er fortsatt flott. Betongklossen til høyre er lageret hvor båtutstyr m.m. ble lagret. Inne i bygningen var det også mange reir, så vi var svært forsiktige med å gå inn der.

Temperaturen i vannet var kanskje ikke den høyeste, men det gikk fint å ta seg en dukkert. Håkon og Miguel var nok de ivrigste baderne av oss.

Som på alle de andre turene våre var det viktig å spille spill. Turneringer i yatzy og backgammon ble arrangert for å avgjøre hvem som skulle lage middag og hvem som skulle ta oppvasken.

Skarvene hadde sin faste plass ute på kaia ved vinsjen. Her kunne de følge med på det som skjedde i havet i nærområdet sitt.

Miguel sløyer dagens fangst. Han har stått på kaia og fisket småsei.

Det er blitt kveld og Miguel har tatt med seg stress-lessen og satt seg ut i midnattsolen.

Det er midnatt og soler skinner over Lofotveggen. Dette bildet brukes også som heading på dette nettstedet.

Jeg og Håkon er på vei ut for å fiske. det er nok en dag med strålende vær. Hvem skulle tro at vi for tredje året på rad skulle få fint og varmt vær ute i Vestfjorden?

Dagens middag er sikret. To flotte torsker og mange småsei.

Middagen spiste vi utendørs og det var fisk på menyen.

På kveldene ordnet vi oss med bord og stoler utenfor fyret.

 

Etter en uke på fyret reiste vi tilbake til vårt. Noen til Bodø og andre til Oslo. Tennholmen fyr har vi drømt om å besøke igjen, for det var helt fantastisk. Kanskje vi skulle prøve å spørre Kystverket om vi fikk låne det igjen? Vi snakket om det senes i år (2010) at vi burde prøve å få lånt fyret i 2011.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use