Skomvær 2004

 

Skomvær fyr ligger ca 17 km sjøvei fra Røst. Hovedfyret ble opprettet i 1887 og bifyret i 1932. Hovedfyret består av et rødt jerntårn på steinsokkel. Lysets høyde er 47 m over høyvann, mens bifyret er på 27 m over høyvann. Bifyret er i samme bygning som hovedfyret. Høsten 1885 var samtlige bygninger unntatt et uthus og naust ferdige, og muringen av tårnfoten var halvferdig. Fyrapparatet er franskt og var et 1.ordens blinkapparat med en 5 vekers lampe. 1.oktober 1887 ble fyret tent. I 1932 ble det opprettet et diafon tåkesignal som gav ett støt hvert minutt. Samme år ble det opprettet et bifyr i fyrtårnets tredje etasje. I 1957 ble fyrstasjonen elektrifisert med strøm fra egne diselaggregater. Radiofyret ble montert i 1959. Diafon tåkesignal ble byttet ut med en nautofon i 1974. I 1978 ble fyret automatisert og avfolket.

 

Vi var fire stykk som reiste ut til Skomvær søndag 27.juni 2004. Vi tok ferge i fra Bodø til Røst hvor vi hadde leid båt. Turen fra Røst ut til Skomvær tok litt over en time. Det blåste en del, slik at overfarten ble noe mer spennende enn planlagt. Øyvind, Monica og Colin kom utover på tirsdagen. De hadde heldigvis tatt med vann utover, noe vi andre glemte i farten.

Vi tar fergen i fra Bodø til Røst. Ragnhild og Siri har blitt kompis med en puddel.

Vi er framme på Skomvær fyr og Ragnhild har plukket blomster til de som lager middag.

Temperaturen er kanskje ikke så veldig høy, men midnattsolen skal vi ha med oss.

Midnattsol over Trenyken.

Vi har grillfest på bergene. Festen utartet seg en smule, men Monica tok ansvar og geleidet og enkelt og greit opp til fyret. Erfaringene som lærer i barneskolen kom godt med...

Det er godt med fisk å få rett utenfor Skomvær. Vi fisket og fisket og fylte opp fryserne så det holdt. Ragnhild, Monica og Siri viser hvordan fisken skal sløyes.

Øyvind og Siri er i godt humør.

Øyvind og Siri sjekker dagens fangst.

Skomvær fyr. Båten vi leide på Røst ligger fortøyd ved kaia.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use