Skomvær fyr - Sommeren 2003

 

Tidlig i juli 2003 reiste jeg, Håkon og Øyvind ut til Skomvær fyr. Vi hadde store forventninger til turen og ble ikke skuffet. Med sol og varme dager og lite vind, ble det et fantastisk opphold. Fisking var og ble vår hovedaktivitet. Håkon dro avgårde med den største fisken, en torsk på godt over 20 kg.

Bildet er tatt på Røst hvor vi har leid oss båt for å komme oss ut til Skomvær fyr.

På vei ut til fyret passere vi bl.a. Trenyken og Hærnyken. På Trenyken finnes det en hule hvor det antas at det i tidligere tider bodde folk og at det skjedde ofringer her. Hulen ligger 50 moh og inneholder hulemalerier m.m. Trenyken symboliserer "Den høyeste innvielse". Hvis du har tenkt deg opp til hulen, vær obs at dette er fuglefjell, så ta hensyn til dyrelivet og til hulemaleriene der. Du kan lese mer om hulemaleriene på nettstedet Mythic Lofoten.

Skomvær fyr ligger ytterst i Lofoten og når storhavet står på, er det ikke enkelt å komme seg til eller fra fyret. Vi snakket med fiskere på Røst som kunne fortelle om at det bodde 3 familier ute på Skomvær, men at det var et strengt "klasseskille" der ute. Fyrmesterkonen kunne ikke omgås konene til hjelpemannskapet ute på fyret, noe som må ha ført til et anstrengt klima der ute.

Øyvind sløyer fisken som vi har fått på dagens tur. Det er sol og god temperatur.

Det er nesten midnatt, men solen skinner fortsatt godt. Vi griller på bergene og koser oss stort.

Tid for mat. Vi har satt krabbeteiner, men det ble ikke den helt store fangsten. Det ble uansett nok til at vi alle fikk en smak.

Hva skulle vi ha gjort uten Backgammon? Spillet ble flittig benyttet og taperne måtte lage mat og/eller ta oppvasken.

Håkon gliser bredt. Vi er på vei ut på fiskefeltet i strålende solskinn. I bakgrunnen kan du skimte fyret. Til venstre ligger Trenyken og langt borte kan du skimte Røst.

Seien har begynt å bite på kroken - og fisken ble bare større og større. Øyvind viser fram en Uer av akseptabel størrelse.

Øyvind har fått en brukbar torsk på kroken. Han behersker også trikset med å løfte fisken mot kameraet sånn at fisken skal se større ut enn den er...

Gliset til Håkon indikerer at dette er en stor torsk - og den veide godt over 20 kg. Først hadde Håkon fått en liten fisk på kroken og denne ser du i munnen på torsken, som hadde slukt både fisk og krok og blitt med opp i båten.

Bildene viser at fyret er nedslitt og at det sårt trengte oppussing.

Bildet til venstre er tatt oppe i fyrtårnet.

fyret er lokalisert i naturskjønne omgivelser og det er virkelig grunn til å komme tilbake hit ved en senere anledning.

Håkon har ordnet med dagens lunsj.

Man kan heller ikke klage på dagens fangst - den til høyre er Håkon.

Det er et yrende fugleliv ute i Vestfjorden og denne havørna

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use