Homlungen fyrstasjon - sommer 2003

 

Homlungen fyrstasjon ligger på en liten holme like utenfor Skjærhalden på Hvaler. Fyrbygningen er i en etasje og oppført i tømmer med et kraftig taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus og do, naust og landing. Fyrbygningen ble ombygget i 1915, og eksteriøret er etter dette lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har franskprodusert 4. orens linseapparat fra 1878 og fyrapparatet med deler av det opprinnelige snortrekket er intakt.

Fyret ble i mange år driftet og vedlikeholdt av Homlungens venner, en venneforening som bestod av ansatte og tidligere ansatte i Kystverket. Kystverket Sør-øst valgte etter en tid å ikke forlenge avtalen med venneforeninger og meningen er at fyret skal bli tilgjengelig for allmenheten.

Vi brukte fyret i flere runder hvert eneste år i en lengre periode. Noe av det første vi gjorde var å heise splittflagget for å vise at fyret var bebodd.

Fyret har eget båthus og ei god og skjermet havn. Svært mange ferierende i Hvaler bruker å reise forbi fyret og det var i sjeldent at vi fikk besøk i havnen som tok båtplassene våre eller som rett og slett forsøkte å gå inn i fyret for å se.

Ved spesielle vindretninger var det kun nede ved båthuset hvor det var vindstille. Da tok vi med oss madrasser og lesestoff og la oss til rette i solen.

Homlungen fyrstasjon ligger på ei øy, så du må enten komme med båt eller svømme over et smalt sund hvis du ønsker å se nærmere på fyret.

Solen står opp over Skjærhalden. Jeg overnatte flere ganger på bergene på nersiden av fyret og jeg derfor ofte med meg soloppgangen.

Når det var mye folk på fyret ble middagen ofte inntatt i peisestuen i "gjestehuset" på Homlungen.

"Gjestehuset" var et ekstra bygg ved siden av selve fyrbygningen.

Ved solnedgang satt vi på forsiden av fyret med utsikt over fjorden.

Solnedgang.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use