Lyngør fyr - sommeren 2002

Sommeren 2002 leide jeg for første gang et fyr gjennom Kystverkets feriehjemsordning. Valget ble Lyngør fyr og du verden for et fint sted. Feriehusene i selve Lyngør har ikke like god lokalisering som dette fyret. På det åpne markedet er det bare å spekulere på hva verdien ville ha vært.

 

Vi kom ut til fyret i midten av juni og var der i ei uke. St. Hansaften tok vi båten vi disponerte ut på ei av de nærliggende øyene for grille.

 

Fra Wikipedia har jeg hentet følgende tekst om fyrstasjonen:

 

"Lyngør fyrstasjon er et fyr på en liten øy utenfor Tvedestrand i Øst-Agder, i nærheten av Lyngør. Fyrbygningen er bygd i betong, med et fyrtårn inntil gavlen. Fyret har 3. orden linseapparat med en lysvidde på 12,0 nautiske mil. Fyret kom i drift i 1879, samtidig med Homborsund fyr, og ble automatisert og avfolket i 2004. Tåkesignalet, en diafon, er bevart, men trykktankene er fjernet, så signalet blir ikke lenger brukt. Fyret er et tidlig eksempel på betongbygging i Norge, og flere av de opprinnelige installasjonene er bevart. Som en del av landskapet og bygningene på Lyngør er fyret fredet etter kulturminneloven."

 

Svært mange av fyrene langs kysten er fredet, til stor frustrasjon for mange i Kystverket. Det finnes ikke nok midler til å vedlikeholde fyrene, men det er vel kanskje ingen nyhet i Norge.

 

I 2009 ble nyheten om at fyret er gjort tilgjengelig for allmenheten publisert av NRK. Ordningen skulle tre i kraft i 2010 og bør derfor være tilgjengelig nå. Om jeg anbefaler en tur dit? JA! Du kan leie fyret, men planlegg dette i god tid da dette er et populært reisemål

I 2002 var det fortsatt fyrvokter på fyret. Han bodde i selve fyret, mens vi disponerte huset til høyre. Det la ingen demper på gleden av å få anledning til å bo her, for det var virkelig en fin opplevelse.

Håkon og Hege utenfor fyret.

På fyret disponerte vi båt som vi brukte til å komme oss rundt i området.

Undertegnede koser seg i solen.

Vi er på butikken for å hamstre mat. Kommunikasjonsmidlet er båt da det ikke er biler og veier i Lyngør.

Middagskos i solveggen

Det er ST.Hansaften og vi er på en nærliggende øy for å grille.

Sommerminner.Com © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use