Malta i September - 2011

 

Malta har vært et reisemål som har stått på planen i mange år, men det har ikke blitt tid til å dra dit før i år. Da Norwegian sendte ut sine lokke turer i sommer, ble det til at vi bestilte oss en tur.

 

Malta består av tre bebodde øyer, Comino, Gozo og Malta, samt tre ubebodde øyer. Malta er den største av øyene og her finner du også hovedstaden Valletta. Malta er ei lita øy, kun 27 km lang og 14 km på det bredeste.

Flagget er todelt, hvitt og rødt og i øvre venstre hjørne er Georgskorset med rødt omriss. Georgskorset er en britisk utmerkelse og denne ble tildelt Maltas befolkning i 1942 for deres mot under andre verdenskrig.

Da vi bestilte turen til Malta, tenkte vi at 4 dager ville være nok for å utforske Malta. Det ble på ingen måter nok til å få med seg alt, for det er nok av steder og severdigheter å få med seg.

 

Overnatting

Vi bestilte hotell via Hotels.com og det fungerte helt utmerket. Hotellet vi fikk var bra og holdt jevnt over en høy standard. Hotellet vi bodde på heter Hotel Juliani og som nevnt, var det et godt valg. Betjeningen var svært hjelpsom og hyggelige. Hotellet er lokalisert i St. Julians Bay, et svært hyggelig og fint område. Her finner du mange cafeer og restauranter og det er kort vei til Paceville - hvor du finner utelivet på Malta.

 Hotel Juliani

Maten

Vi spiste ute fire - fem ganger om dagen og fikk testet noen restauranter og cafeer. Den absolutt beste restauranten vi besøkte var Zest som er lokalisert på hotellet vi bodde. Maten de serverte var svært god, men den er også i det øvre sjiktet prismessig. Vi testet også Paparazzi og Raffael like i nærheten av hotellet, hvor du får store porsjoner, men ikke like god mat.

Paparazzi og Raffael i St. Julians Bay

I Valletta besøkte vi cafeen Caravaggio samt noen andre cafeer. Maten var helt ok, men ikke noe å skryte av. Det lokale øllet, Cisk, er godt og smaker fortreffelig i heten.

 

I Mdina besøkte vi restauranten Fontanella Tea Room. Her har de kaker som ser fantastiske ut og helt ok mat. Utsikten derimot er veldig god. Du får overblikk over store deler av Malta og du får en god formening over størrelsen på landet.

Havnen i Marsaxlokk

Generelt er mat og drikke billig på Malta. Du får kanskje ikke de største kulinariske opplevelsene, men du får heller ikke dårlig mat.

 

Rundreiser/Sightseeing/Kommunikasjon

Du kan kjøpe dagsbilletter på rutebussene for 2,6 Euro. Da kan du reise så mye du vil over hele Malta. Vær obs på at bussene bruker lang tid og nesten alle skal innom Valletta. Taxi fra Flyplassen til hotellet kostet 25 Euro, men du kan ta buss og bruke lengre tid på veien.

 

Dag nr 2 på Malta kjøpte vi oss en billett med Captain Morgan Cruises. Vi ble anbefalt av hotellet å dra på Fernandes Cruise til Gozo, Comino og Den blå lagune. Prisen er 100 Euro for 2 personer og da får du alt inkludert. Frakt til og fra hotellet til båten, mat og drikke under lunsjen. Det kan være lurt å være tidlig på plass for ombordstigning, for det er rift om plassene på dekk. Ta med håndkle til å ligge på og snorkel hvis du er glad i å bade.

I september er det varmt og fuktig på Malta. Det er derfor deilig å komme seg ut på sjøen. The Blue Lagoon er Maltas stolthet - og det kryr av båter og turister der. Det er vakkert, men du kan ikke forvente å få fred og ro her.

Utsikt fra Mdina

 

Siste dagen vår på malta besøkte vi fiskerlandsbyen Marsaxlokk hvor vi hadde lest skulle servere svært gode fisk. Kanskje vi bommet på restauranten vi valgte, for dette ble den store nedturen matmessig. Det var intet som skulle tilsi at man burde dra hit for å spise.

I "The Blue Lagoon" er det store stimer med fisk som du kan svømme sammen med. Da vi var der, ble fiskene matet og det er sikkert en av årsakene til de store stimene med fisk her.

 

Båtturen er en ypperlig anledning til å få sett deler av kystlinjen til Malta - og samtidig få solt deg. Turen tar ca 7 timer og for vår del hadde det kanskje vært nok med en halvdagstur.

Valletta

Turens høydepunkt for oss var Valletta. Byen er imponerende og det er mangt og mye å få med seg.

Byen er ikke stor i utstrekning, så det er fullt mulig å få med seg mye på 1 dag. Vi hadde på forhånd plukket ut noen steder vi absolutt måtte besøke og det kan være lurt. 

 

Jeg vil anbefale The Palace Armoury og The Palace State Rooms. Her finner du takmalerier og veggmalerier som forteller historien til ridderne, fra deres ankomst, til beleiringen m.v.

Vi tok oss også en tur innom The National Museum of Archaeology i Valletta. Det ble en varm affære siden det ikke var aircondition i museet. Hvis du ikke er spesielt interessert i den tidligste historien på Malta, kan du sikkert hoppe over dette stedet.

 

En vandring langs bymuren er en opplevelse. Det er varmt, men storslått. Du vil ikke mangle motiv på veien. 

Et sjeldent syn - en fontene med vann. Vann er mangelvare på Malta og du vil ikke få se så veldig mange steder med grønn plen eller fontener med vann i. Bildet er tatt på Upper Barrakka Gardens.

Salutt kanonene ved Upper Barrakka Gardens.

Valletta er Europas første planlagte by og gatene er rette og husene er høye - slik at husene kaster skygge og gatene leder avkjølende vind.

 

Mdina

Mdina er den gamle hovedstaden på Malta. Fønikerne kalte byen for Malet og Romerne kalte den for Melita. Da araberne erobret øyene ble byens navn endret til Mdina.

Byporten til Mdina.

 

Mdina og nabobyen Rabat er kun delt av bymurene rundt Mdina. Mdina kalles også for den stille byen - og det er lett å forstå når man rusler rundt i byen etter kl 16.

En av de første (og mest kjente) butikkene du vil finne i Mdina, er Mdina glass. Du finner deres produkter over alt på Malta og er vel verd et besøk (gitt at du har interesse av sånt). Vi kjøpte julepynt her som et minne fra turen.

Et utvalg av produkter fra Mdina Glass.

Restauranten Fontanella.

Utsikt mot Valletta fra Mdina.

Sommerminner.Com © 2011 • Privacy Policy • Terms of Use